Ιριδολογία

ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Η Γαλλική εγκυκλοπαιδεία Larousse (έκδοση 1978) δίνει τον εξής ορισμό:

«Ιριδολογία είναι η διαγνωστική μέθοδος που προσπαθεί να καθορίσει, διαμέσου της εξέτασης της ίριδας, τη Φύση και τη θέση των ενοχλημάτων και των οργανικών παθήσεων που εντοπίζονται στα διάφορα μέρη του σώματος.»

iri 2

Η ίριδα βρίσκεται σε επικοινωνία με το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Το μάτι, ως αισθητήριο όργανο, δεν περιορίζεται μόνο στη λειτουργία να λαμβάνει και να μεταφέρει πληροφορίες στον εγκέφαλο, αλλά (όπως αποδείχθηκε από μελέτες  νευροφυσιολογίας) λαμβάνει πληροφορίες και από τον εγκέφαλο (ως προέκτασή του) και τις εμφανίζει στην ίριδα με αλλοιώσεις στους ειδικούς αυτούς τομείς, στον τοπογραφικό χάρτη της, οι οποίοι αντιστοιχούν στα όργανα και τους ιστούς του οργανισμού μας. Έτσι απεικονίζεται λεπτομερώς  και ολιστικά η κατάσταση του σώματος, καθώς και η πορεία των χρόνιων παθήσεων οι οποίες μάλιστα αποτελούν το 80% των ασθενειών του σύγχρονου ανθρώπου. Η ίριδα για τον ιριδολόγο είναι σαν ένα ανοιχτό βιβλίο, που μπορεί να παραπέμψει και στις συμβατικές ιατρικές εξετάσεις, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.ούτως ώστε κάθε αλλοίωση της σωματικής ισορροπίας μπορεί να εκφραστεί  μέσω της αγγειοσυστολής – αγγειοδιαστολής των αγγείων της ίριδας ή  μέσω μιας σύσπασης ή και χαλάρωσης των μυών της ίριδας, τα οποία οδηγούν στην αντίστοιχη παραμόρφωση των ιριδικών ινών.

Είναι ολοφάνερο πόσο μια τέτοια προσέγγιση βελτιώνει την ποιότητα ζωής του σημερινού ανθρώπου, μέσα από την προληπτική φροντίδα, εφόσον υπάρχει και η δυνατότητα εξειδικευμένου πλέον προγράμματος υγείας.

Η Ιριδολογία, όπως κι η Ομοιοπαθητική και ο Βελονισμός, ανήκει στις εναλλακτικές ή συμπληρωματικές προσεγγίσεις, είναι δηλαδή ένα σύστημα που θεωρεί ότι ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί σε σωματικό και ψυχοδιανοητικό επίπεδο ταυτόχρονα.. Εξάλλου βεβαιώνεται από πολλούς σύγχρονους επιστήμονες και μελετητές πως ο άνθρωπος νοσεί σφαιρικά, άρα ψυχοσωματικά, και κατά συνέπεια έχει ανάγκη από ολοκληρωμένη, ολιστική θεραπεία. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το ότι ο πρόσφατος ορισμός της υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναφέρει ότι για να θεωρούμαστε υγιείς θα πρέπει και να νοιώθουμε υγιείς!

iri 1

Η επιτάχυνση των ρυθμών της εποχής μας, το στρες, η έλλειψη αναγκαίας σωματικής άσκησης, η ανθυγιεινή διατροφή (χημικά και μεταλλαγμένα τρόφιμα) και η ρύπανση γενικά του περιβάλλοντος δημιουργούν, χρόνια και σταθερά, τοξικές εναποθέσεις και ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό, από τις οποίες αυτός δεν μπορεί πλέον να απαλλαγεί. Αυτό έχει σαν συνέπεια να γίνει ευάλωτος σε χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις όπως είναι οι καρδιοπάθειες, η χρόνια κόπωση, η αρτηριοσκλήρυνση, οι νεοπλασίες, τα αρθριτικά, οι μυοσκελετικοί πόνοι, η αδιαθεσία, η ατονία και πολλές άλλες.

 

Οι δυνατότητες της πλήρους ανάλυσης της ίριδας.

Η Ιριδολογική Ανάλυση έχει το μοναδικό πλεονέκτημα έναντι άλλων μεθόδων να μας επιτρέπει να κάνουμε προληπτική διαγνωστική, αφού μπορούμε να επισημάνουμε  αρνητικές αλλαγές στους ιστούς και φυσικές δυσλειτουργίες πολύ πριν μια κατάσταση χειροτερέψει και εκδηλωθεί ως πάθηση. Αυτό συμβαίνει διότι τα σημάδια και οι ενδείξεις εμφανίζονται πάνω στην ίριδα πολύ προτού αρρωστήσει ο οργανισμός.

Στις δε  περιπτώσεις που η ασθένεια έχει ήδη εκδηλωθεί, η μέθοδος μπορεί να μας δείξει   μη εμφανείς παράγοντες που εμποδίζουν την ανάρρωση, εφόσον προσεγγίζει το πρόβλημα ολιστικά, και επομένως να οδηγήσει σε ουσιαστι

κή βελτίωση της υγείας, κάποιες φορές μάλιστα με θεαματικά αποτελέσματα.

Επίσης τα τελευταία χρόνια έρευνες από ψυχιάτρους ( πανεπιστήμιο του Μιλάνου ) κατέδειξαν την ψυχοσωματική σχέση των ενδείξεων της ίριδας με τις παθολογίες του οργανισμού.

Βλέπουμε πως η φύση μάς προμήθευσε μ΄ένα ανεκτίμητο «παράθυρο» προς τη ζωτική κατάσταση της υγείας του οργανισμού μας φέρνοντας όλη αυτή την πληροφορία στο μάτι.

Μια ανάλυση  της ίριδας μπορεί να μας δείξει :

 • υπέρ ή υπολειτουργία της δραστηριότητας των οργάνων και των ιστών
 • ορμονικές διαταραχές
 • iri3κληρονομικές αδυναμίες
 • φλεγμονές σε ιστούς και όργανα
 • κατάσταση του γαστρεντερικού συστήματος
 • απορρόφηση ή μη των θρεπτικών στοιχείων
 • παθολογίες σε εξέλιξη
 • ενδείξεις άγχους, με την κατάσταση του νευρικού συστήματος
 • τοξικά κατάλοιπα από χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές
 • εστίες μόλυνσης των τοξινών
 • συμφόρηση του λεμφικού συστήματος
 • τροφικές αλλεργίες
 • κατάσταση του δέρματος
 • κυκλοφορικά προβλήματα
 • μυοσκελετικές διαταραχές της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων
 • ανάγκες σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες
 • αποτελέσματα σωματικής και διανοητικής κούρασης, κ.ά

Η Ιριδολογία εφαρμόζεται με τρόπο απλό, σύντομο, τελείως ανώδυνο και ακίνδυνο, χωρίς παρέμβαση στο σώμα και ως εκ τούτου προσφέρεται ακόμα και για τις πιο ευπαθείς ομάδες.

iri4Ο ιριδολόγος αξιολογεί τις μεταβολές του χρώματος και τη δομή των ινών για την εκτίμηση της ιδιοσυστασιακής δύναμης του φυσικού σώματος μας, καθώς και πτυχές της προσωπικότητας, η οποία μπορεί να επηρεάζεται από συνειδητά και συναισθηματικά μοντέλα που απευθύνονται στο υποσυνείδητo.

Η Ιριδολογία δεν είναι ένας τρόπος θεραπείας, αλλά μάλλον ένα διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση σημείων που διέπουν την ανάπτυξη της νόσου.

Η Ιριδολογία χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των προβλημάτων υγείας σε αρχικά στάδια, για την πρόληψη ασθενειών και διατήρηση της βέλτιστης ευεξίας.

Η Ιριδολογία δεν είναι νέα. Η πρώτη καταγεγραμμένη πηγή της  ανάλυσης της ίριδας φθάνει τόσο πίσω όσο στην αρχαία Βαβυλώνα. Ένας οφθαλμίατρος, το 1813, αγνοώντας αυτές τις παλιές απόψεις σχετικά με την ανάλυση της ίριδας, έγραψε σε μια δημοσιευμένη έκδοσή του με τίτλο «Εγχειρίδιο των ασθενειών από το μάτι», «Ό,τι έχει επιπτώσεις στον οργανισμό ενός ατόμου δεν μπορεί να παραμένει έτσι χωρίς να επηρεάζουν το μάτι και το αντίστροφο.»

iri6

Στον 20ο αιώνα, οι γιατροί και επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Αυστραλία έφεραν την ιριδολογία σε παγκόσμια αναγνώριση. Τα τελευταία είκοσι χρόνια η ιριδολογία έχει μελετηθεί ευρέως σε τομείς όπως την ιδιοσυστασία, τον σκληροειδή χιτώνα και τους χρωματισμούς, και έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς ορθόδοξους- συμβατικούς  γιατρούς στη Γερμανία, τη Ρωσία και άλλες χώρες ως μια αξιόπιστη μορφή της διάγνωσης. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αξιοπιστία της στην ανίχνευση της λειτουργίας και της νόσου.

Η σύγχρονη Ιριδολογία έχει εξελιχθεί σημαντικά και σ’ αυτό συμβάλλει κατά πολύ η σύγχρονη τεχνολογία. Υψηλής ποιότητας και ευκρίνειας οπτικά μικροσκόπια (ιριδοσκόπια), καθώς και ηλεκτρονικοί υπολογιστές με εξειδικευμένα προγράμματα επεξεργασίας της ίριδας, καταγράφουν με κάθε τεχνική λεπτομέρεια το μάτι, προάγοντας έτσι τη σύνθεση των παρεχόμενων πληροφοριών σε συναρπαστική επιστημονική έρευνα.

«Έχουμε γεννηθεί με το 100% της λειτουργικότητας των οργάνων. Υπάρχει περιθώριο να χαθεί και μέχρι το 70% απ΄αυτό χωρίς να γίνει κάτι αντιληπτό! Μόνο όταν η λειτουργία φθάσει στο 30% και κάτω, αποφασίζουμε συνήθως να πάμε στο γιατρό, διότι μόνο τότε αισθανόμαστε τις συνέπειες. Εάν όμως κάποιος πέσει σ΄αυτή την παγίδα, τότε ακόμη και οι καλύτεροι γιατροί σπάνια μπορούν να βοηθήσουν.»iri5

 «Γι΄αυτό το λόγο έχει τεράστια σημασία το να παρέχουμε ιδανική υποστήριξη στο σώμα και στο πνεύμα μας όσο αισθανόμαστε ακόμη καλά. Με τη σωστή γνώση μπορούμε να εξαλείψουμε τελείως από το λεξιλόγιό μας λέξεις όπως: καρδιακή προσβολή, αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση κ.τ.λ»

Dr.M.Spitzbart

Η Ιριδολογία μαζί με τις υπάρχουσες ιατρικές ειδικότητες, μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στη διάγνωση και την πρόληψη στην υγεία, δίνοντας συγχρόνως νέα διάσταση στην Ιατρική Επιστήμη, ενώ  αναμφίβολα θα υπάρξουν και νέα εργαλεία με νεότερα στοιχεία έρευνας, για να ερευνήσουμε την αξιολόγηση της ίριδας τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται.

©Κ. Λαζαράτος
Ιριδολόγος – Φυσιοθεραπευτής
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: